Skip Navigation

Kan solcelleparker fungere som fremtidige kulstoflagre? Biolan og Better Energy undersøger fordelene ved genplantning af tørvemoser

Biolan og Better Energy undersøger i fællesskab, hvordan genplantning af tørvemoser i solcelleparker kan hjælpe med at binde kulstof. De to virksomheder leder efter løsninger ved at genetablere den oprindelige vegetation.

Billede af solcellepark med vandhuller forrest i billedet

Finland går i stigende grad over til vedvarende energi, og efterspørgslen efter lokalt produceret vedvarende energi vokser. Better Energy har bygget 1.600 megawatt solenergi i Nordeuropa. I 2023 genererede det nok grøn strøm til mere end 250.000 europæiske husstande. Virksomheden har planer om at etablere solcelleparker med en udviklingsportefølje på over 3.000 MWp og et samlet areal på 4.000 hektar i Finland, hvilket dækker det årlige forbrug for over 500.000 finske husstande.

»Vores mål er at producere solenergi i industriel skala i Finland på den mest ansvarlige måde. Det kræver, at vi tager hensyn til det lokale miljø, interessenter, lodsejere, naboer og fremtidige generationer lige fra begyndelsen af processen. Vores langsigtede mål er at opnå en negativ kulstofbalance, og en måde at gøre det på er ved at undersøge, om solcelleparker kan fungere som kulstoflagre«, forklarer Marcus Stenstrand, Better Energys Business Director for Finland, om selskabets strategi.

Better Energys første solcellepark med en årlig produktionskapacitet på ca. 34 GWh vedvarende energi forventes at stå færdig i nærheden af Vierumäki ved Laviassuo i 2026. Virksomheden er ved at udvikle sine første solcelleparker i Finland på nedlagte tørveudvindingsområder.

 

Muligheder for at producere solenergi og samtidig indfange kulstof

Menneskelig aktivitet har allerede ændret en betydelig del af tørvemoserne i Finland. Better Energy er i samarbejde med Biolan i gang med at udvikle en vegetationsstrategi for sine solcelleparker, der har til formål at forbedre genplantningen af tørvemoserne.

»Biolans mål er at finde genanvendelige råmaterialer til fremstilling af plantevækstmedier. I årevis har vi været involveret i forskning, der søger løsninger på bæredygtig brug, forarbejdning, høst og dyrkning af vedvarende biomasse, som f.eks. tørvemos (sphagnum). Nu kan vi bruge denne viden til også at gøre solcelleparker til kulstoflagre,« siger Janne Pitkänen, Biolans Director of Peatland Operations.

»Kulstoflageret i nedlagte tørveområder kan genoprettes ved at opretholde en høj vandstand, så grundvandet kan stige tæt på tørvens overflade. Det giver mulighed for vækst af mosser og andre planter, hvilket igen øger biodiversiteten og kan føre til langsigtet kulstofbinding. Vegetationen spiller også en afgørende rolle i vandfiltreringen, idet den effektivt tilbageholder næringsstoffer og humus ved at fungere som et naturligt filter,« siger Leena Virkki, Better Energys Senior Environmental and Sustainability Specialist.

»Hos Biolan forsker vi og foretager langsigtede investeringer for at finde de mest miljøvenlige råmaterialer. Solcelleparkernes område kunne også være en mulighed for at dyrke vedvarende biomasse til produktion af plantevækstmedier,« siger Pitkänen fra Biolan.

»Vi har ikke bygget solcelleparker på vådområder andre steder i Europa. Biolans ekspertise inden for udnyttelse af tørvemoser vil være en stor hjælp for os, når vi skal genplante de nedlagte tørvemoser. Vi har fundet en partner i Biolan, som deler vores værdier og mål om at opbygge en mere bæredygtig fremtid,« konkluderer Marcus Stenstrand fra Better Energy.

Om vores partner

Biolan er en finsk familievirksomhed, hvis 50-årige historie er baseret på skabelsen og udnyttelsen af den cirkulære økonomi. Med sine produkter stræber Biolan efter at reducere den menneskeskabte miljøbelastning. Biolans navn kommer fra ordene biologisk gødning. I dag omfatter produktsortimentet have- og stueplanteprodukter, der bruger genanvendte råmaterialer, tørklosetter, kompostering og miljøvenlige spildevandssystemer. Læs mere på www.biolan.com.

For mediehenvendelser kontakt Janne Pitkänen | janne.pitkanen@biolan.fi